Har du talent?
Vores vision er at understøtte den faglige udvikling af dygtige og engagerede hhx-elever på tværs af studieretninger. På Tietgen Handelsgymnaisum har vi to talenttilbud - Tietgen Talent og Akademiet for Talenfulde Unge (ATU).
Tietgen talent
Tietgen Talent er et tilbud til vores dygtigste elever, der udbydes i samarbejde med Syddansk Universitets Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi.
I løbet af skoleåret arbejder eleverne selvstændigt i grupper med en selvvalgt problemstilling under et overordnet økonomisk emne. Grupperne modtager løbende sparring og vejledning fra phd-studerende på instituttet og deltager i løbet af året i en række faglige arrangementer på universitetet. Disse består bl.a. af oplæg om mikro- og makroøkonomi, statistik og metode, samt forskeroplæg. Desuden indgår bl.a. besøg hos f.eks. virksomheder og tænketanke samt et kursus i retorik og præsentationsteknik.
Programmet afsluttes med en finale, hvor grupperne præsenterer deres projekter for et dommerpanel bestående af en ledelsesrepræsentant fra Tietgen, en professor fra SDU og en repræsentant fra det private erhvervsliv.
Tanken er at give eleverne en forsmag på universitetet, samtidig med at det giver ekstra udfordringer til de dygtigste elever.
Overordnede emner har været sundhedsøkonomi, demografi og migration, big data samt klima- og energiøkonomi.
Talenternes egne oplevelser
Her kan du læse om talenternes personlige erfaringer med projektet.
Josva Mikal Zachariasen, talentelev 2018-19
Jeg var med i Tietgen Talent 18/19, og er glad for at jeg valgte at deltage.
Gennem Tietgen Talent fik jeg mulighed for at arbejde sammen med andre mennesker med på et højt fagligt niveau. Kernen i Tietgen Talent er det tætte samarbejde med SDU, hvor man får et indblik i hvordan det er at gå på universitetet, hvilket er fedt, da man bliver mere afklaret om hvad man skal efter Tietgen.
Årets overemne var big data, og sammen med vores vejledere, et par skarpe Ph.d.-studerende, fik min gruppe udformet en spændende opgave om Kinas brug af big data i deres sociale pointsystem. Gennem processen er jeg blevet tættere bekendt med mange lange sammensatte ord, såsom præsentationsteknik, synopseskrivning og formidlingsevner – alt sammen noget, der kan bruges under og efter gymnasiet.
Derudover har forløbet bragt holdet på tur til København, hvor der både var tid til hygge med de andre elever samt spændende oplæg fra CEPOS og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Hvis man vælger at deltage i Tietgen Talent, vil man få en fed oplevelse og udvikle sig fagligt.
Phillip Rieper Sørensen, talentelev 2018-19
Da jeg blev tilbudt muligheden for at deltage i Tietgen Talent, var jeg ikke i tvivl om, at det ville jeg deltage i.
Selvom Tietgen Talent programmet kræver, at man gør noget ekstra, og bruger mere tid på skolen, så bidrager det også meget positivt til ens personlige egenskaber og erfaringer.
I Tietgen Talent programmet bliver man udfordret på en anden måde, end man gør i den almindelige skolegang. Dette er både spændende og lærerigt.
Derudover får man mulighed for at blive en del af et fællesskab, hvor alle gør en ekstra indsats. Dette er et meget motiverende og spændende miljø at være en del af. Derudover skaber det også et unikt netværk og dermed en masse gode relationer, som man kan bruge senere i livet.
På det personlige plan udviklede jeg mig meget gennem Tietgen Talent programmet, og jeg ville aldrig har været det foruden.
De mest lærerige og spændende aktiviteter på Tietgen Talent programmet var vores tur til København og vores besøg på SDU. I København besøgte vi bl.a. den liberale tænketank Cepos. Derudover var besøgene på SDU rigtig lærerige, og de er med til at skabe en naturlig brobygning til universitetet. Dette har fremmet min beslutning omkring at studere på universitet, når jeg er færdig med hhx.
Tietgen Talent programmet har mine varmeste anbefalinger til dem, som gerne vil gøre noget ekstra ud af skolen og styrke sit netværk og personlige kompetencer.
Derudover er det vigtigt for mig at påpege, at talent sjældent er medfødt. Talent kræver hårdt arbejde.
Akademiet for Talentfulde Unge
Har du fagligt og personligt overskud? Og kunne tænke dig lave lidt ekstra sammen med andre dygtige unge, så er ATU måske noget for dig! Læs mere om forløbet på Akademiet for Talentfulde Unges hjemmeside.
Hvad er ATU?
Akademiet for Talentfulde Unge (ATU) er et regionalt talentprogram på tværs af gymnasietyper, som sætter bred faglighed, samt social og personlig udvikling i fokus over et længerevarende forløb. Selve forløbet foregår over to år i 2. og 3.g og består af 16 obigatoriske seminarer og sommercamps med unge fra hele regionen.
Hvordan bliver jeg en del af ATU?
I løbet af første semester i 1.g vil du blive informeret om ATU, og på Canvas finder du både ansøgningsskema og forældregodkendelse hvis du er under 18 år.
For at komme i betragtning, skal du senest ultimo november skrive en motiveret ansøgning til talentkoordinator: